İLANDIR
SSL (Güvenli Yuva Katmanı) sertifikası, bir web sunucusu ile bir web tarayıcısı arasındaki bağlantıyı şifreleyen dijital bir sertifikadır. Sunucu ile tarayıcı arasında şifreli bir bağlantı oluşturur ve bu bağlantının güvenli olmasını sağlar. Oluşan bu güvenli bağlantı sayesinde web sunucu ve tarayıcı arasında iletilen tüm veriler gizli ve entegre kalır.
Bir SSL sertifikası aşağıdaki bilgileri içerir:- Sertifika sahibinin adı
- Sertifikanın seri numarası ve son kullanma tarihi
- Sertifika sahibinin ortak anahtarının bir kopyası
- Sertifika veren makamın dijital imzası
SSL Sertifikasının Önemi Nedir?
SSL sertifikaları web sitenin trafiğini güvenlik ve doğruluk açısından etkileyen önemli unsurlardan biridir. SSL sertifikasının bir web sitesi için önemli olmasının diğer nedenleri şu şekilde sıralanabilir:- Güvenlik: Bir SSL sertifikası, web sunucusu ile web tarayıcısı arasındaki bağlantıyı şifreleyerek oturum açma kimlik bilgileri ve finansal veriler gibi hassas bilgilerin bilgisayar korsanları tarafından ele geçirilmesini ve okunmasını önler.
- Kimlik doğrulama: SSL sertifikası, web sitesinin kimliğini doğrulayarak kullanıcıların kötü amaçlı bir siteye değil, ziyaret etmek istedikleri web sitesine erişmesini sağlar.
- Güvenilirlik: SSL sertifikasına sahip web siteleri, kullanıcılar tarafından daha güvenilir olarak kabul edilir. Bunun nedeni, SSL sertifikasının web sitesinin doğruluğu ve gerçekliği ispatlanmış kişiler tarafından işletildiğini ve hassas bilgilerin güvenli bir şekilde iletildiğini garanti etmesidir.
- Arama motoru sıralaması: Web sitesi güvenliğinin ve kullanıcı güveninin bir göstergesi olduğu için Google ve diğer arama motorları SSL sertifikasına sahip web sitelerine arama sırasında öncelik verir.
- Uyumluluk: Finans ve sağlık gibi bazı sektörlerin hassas bilgileri korumak için kanunen bir SSL sertifikasına sahip olması zorunludur.
- Kimlik avına karşı koruma: SSL sertifikası, web sitesinin meşru olmasını ve kullanıcıların siteye güvenmesini sağladığı için kimlik bilgilerinin çalınmasına yönelik saldırılara karşı
SSL Sertifikası Nasıl Alınır?
Bir hosting şirketi aracılığıyla bir SSL sertifikası almak için genellikle aşağıdakileri yapmanız gerekir:- Natro gibi SSL sertifikası seçenekleri sunan güvenli bir barındırma şirketi seçin.
- Hosting hesabınıza giriş yapın ve SSL sertifikası bölümüne gidin.
- İhtiyacınız olan SSL sertifikası türünü seçin ve satın almak için talimatları izleyin.
- Barındırma şirketinin alanla ilişkili e-posta adresine gönderdiği doğrulama mailini yanıtlayın veya web sitenizin kök dizinine bir dosya yükleyerek etki alanı sahipliğini doğrulayın.
- Alan adı sahipliğini doğruladıktan sonra barındırma şirketi SSL sertifikasını oluşturacak ve sertifikayı web sitenize eklemeniz için hazır hale ge
- SSL sertifikasını web sitenize eklemek için barındırma şirketi tarafından sağlanan talimatları izleyin.
- SSL sertifikası eklendikten sonra, web siteniz ile ziyaretçiler arasında gönderilen veriler şifrelenerek bilgiler gizli ve güvenli kalır.
SSL Sertifikası Nasıl Sorgulanır?
Bir SSL sertifikasını sorgulamanın birkaç yolu vardır ve bunlardan bazıları şunlardır:- Unix tabanlı bir sistemde “openssl” komut satırı aracını kullanma: Bir sunucuya bağlanmak ve kullandığı SSL sertifikası hakkında bilgi almak için “openssl” komutunu kullanabilirsiniz.
- Web tabanlı bir SSL denetleyicisi kullanma: URL'yi girerek bir web sitesinin SSL sertifikasını kontrol etmenize izin veren birkaç çevrim içi araç vardır. Bu araçlar, SSL sertifikası hakkında veren, konu, son kullanma tarihi ve sertifika zinciri gibi bilgileri gösterir.
- Bir tarayıcının geliştirici araçlarını kullanma: Modern web tarayıcıları, bir web sitesinin SSL sertifikasını görüntülemenizi sağlayan geliştirici araçları özelliğini içerir. Çoğu tarayıcıda, bu özelliğe, sayfayı sağ tıklayıp "İncele" veya "Geliştirici Araçları"nı seçerek ve ardından SSL sertifikası bilgilerini görüntülemek için "Güvenlik" veya "Ağ" sekmesine giderek erişebilirsiniz.
- Bir programlama dili kullanma: Bir SSL sertifikası hakkında bilgi almak için Python, Java veya C# gibi bir programlama dili de kullanabilirsiniz. Bu, sunucuya bağlanan ve daha sonra ayrıştırılabilen ve görüntülenebilen SSL sertifikası verilerini alan bir komut dosyası oluşturularak yapılabilir.
Muhabir: Barış Önal