İslam Dünyasının Konumu
Adnan Adıvar’ın Tarih Boyunca İlim ve Din adlı bir yapıtı var. Yapıt 612 yaprak. 612 yapraklı yapıtın 132. yaprağında bir not var şöyle, “Artık bu eserin sonuna kadar Doğuda ilimle dinin ilişkileri üzerine bir bahse rastlanmayacaktır. Çünkü 16. yüzyıldan sonra İslam diyarında ilim ve felsefe sönmeye başladığından dinin karşısına ne müspet ilimler ne de felsefe vardı.
Dindar değilim ama İslam dünyasının geri kalması canımı sıktı. Belli bir birikime ulaşınca İslam kültür Dünyaı’nı inceledim. İl Kındi’le başlayan felsefe döneme “altın dönem” dedim. Yalnız felsefe değil, bilim de devrim yapmış bilimciler var Heysen görmeyi bilimsel yöntemle açıklar. İslam dünyasında bilim-felsefe üç yüzyıl sürüyor. Üç yüzyılın sonunda birden bilimde felsefe de sönüyor.
İslam dünyası Türkiye dışında karanlıkta.
Altmış Devlet
Bugün dünyada altmış müslüman devlet var. Bu altmış devlet ekomonik-kültürel açıdan evrensel ölçütlerde geri. Türkiye başta bu ülkelerde evrensel ilkelere bağlı nesnel hukuk da yok.
Bu neden böyle... sorun ne... bu sorun nasıl çözlür.
Müslümanların geri kjalış nedenin kökünü gösteren bir yapıt. Ahmet Akbulut.. Sahabe Dönemi Kavgası(2) Ahmet Akbulut, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde profesör.
Ahmet Akbulut, şöyle bir soru soruyor, “Müslüman milletlerin ‘siyasi, iktisadi, içtimai ve ilmi sahalarda gelişememelerinin sebebi, Müslümanların kendileri mi, yoksa Müslümanların dışındaki güçler midir?’ diye sorumuzu ve bu konuyu önce bu şekilde ortaya koymamız lazımdır.” (Y-21)
Müslümanlar niye gerikaldı.... bunu yanıtlamadan önce Akbulut’un şu saptamasını görelim.
-Peygamberin ölümğnden hemen sonra müslümanlar hızla bölünüyor.
-“Müslüman zihni, dinin doğruları ile siaysetin doğruları ve gereklerinin çoğu zaman çatıştığının farkında bile olmadığının sşiayeset yoluyla dine hizmet edilebileceğini sanmaktadır.”(Y-12)
-“Sorunlarımızı çözmek için geleneğimizi iman düzleminde değil, bilgi düzleminde ele almak zorunluluktur.”(Y-13)
-“Geleneğimizde ortaya çıkan sistematik düşünme yanlışları ve Kur’ani ilkelere ayrılıklarıdahi sorgulamayan bir cehl-i mürekkep(bilmeyen, bilmediğini de bilmeyen.Günd.) bir müslüman zihni oluşturulmuştur.”(Y-17)
-“Müslüman toplumların dramları, dindar aydınlarını yetiştirememekten kaynaklanmaktadır.”(Y-17)
Yığınakta Yapılan Yanlış
İslam öncesi Arap toplumu kabilelere bölünmüş durumda, Peygamber, bu bölünmeyi gidermeyi amaçlıyor.
Peygamber, ümmet kavramıyla kabileciliği... soyu sopu aşacak, bütün müslümanlar kardeş sayılacak.Ancak bilinç değişimi yirmi yılda, otuz yılda dahası yüzyılda bile olmuyor. Peygamber ölür ölmez yerine geçme, halifelik kavgası başlıyor. Ahmet Akbulut, halifelik kavgasını şöyle gösteriyor, “Müslüman toplumun yönetimini ele geçiren Kureyş, kendi arasında kanlı hesaplaşmalar kurtulmadı(...) Hz. Peygamber’in vefatından henüz oyuz yıl dahi geçmeden. Müslümanlar arası büyük iç savaşlardan sonra halifelik Kureyş’in Benî Haşim kabilesinden Benî Ümeyye kabilesine geçti. Zorla hilafet makamını ele geçiren Benî Ümeyye kabilesi, Hz. Peygamber’in asil varislerinin kendileri olduğunu, ileri sürmüşlerdi. Emevi selah gücüyle devirerek, hilafeti ele geçiren Abbasiler de hilafetin, Abbas İbn Abdülmutteleb’in hakkı olduğunu iddia etmişlerdi.”(Y-114)
Soru
Müslümanlar neden geri kaldı sorusunun yanıtı şöyle... Müslümanlarının geri kalışının nedeni, Müslümanlardır.... Hilafet için yüzlerce yol süren kanlı savaşlar... iman düzeyinden us düzeyine geçemeyiş... bilimden uzak yanlış bilinç... aydın yokluğu...
Yeni Bir Dil
Ahmet Akbulut yeni bir dil öneriyor, şöyle, “Müslüman zihnin yeniden inşası için yeni bir dile ihityaç vardır. Çünkü yeni bir dil olmadan yeni bir zihin oluşturulmaz. Geleneğe bağlılıkla da yeni bir dil oluşmaz.(Y-17)
Ahmet Akbulut, Atatürk’ün laiklik ilkesiyle yeni bir dil, yeni bir yaşam oluşturduğunu görememiş.
Yönetimde laiklik... eğitimde laiklik...yaşamda laiklikle başlatılan demokratik aydınlanmayla bilimin ışığında yeni bir toplum.Ama islami anlayışla AKP-MHP siyasal erki lakilik ilkesini ağır bir biçimde zedeledi. Demokrasi dışı, hukuk dışı bir tutumla ülkeyi yanlış yola soktu.
Durum budur.
1.A. Adnan Adıvar, tarih Boyunca İlim ve Din, Remzi Kitabevi, İstanbul 1969
2.Ahmet Akbulut, Sahabe Döneminde İktidar Kavgası, otto, Ankara 2016